Home | Contact
www.allesovervrijetijd.nl

Alkmaar

Wat is er te doen in Alkmaar?
Alkmaar is een behoorlijk oude stad (stadsrechten op 11 juni 1254) in de provincie Noord-Holland met een mooi historisch centrum met veel oude gebouwen en bezienswaardigheden. De stad heeft zo'n 1100 monumenten waarvan er zo'n 400 tot de rijksmonumenten behoren. De grootste toeristische attractie is de Kaasmarkt die elke vrijdagochtend in de maanden april tot en met augustus plaatsvindt. Daarnaast heeft Alkmaar een aantal interessant musea en een goed en gevarieerd winkelaanbod.
Sport in Alkmaar
Alkmaar is met recht een sportstad te noemen die beschikt over een groot aantal sportfaciliteiten en -mogelijkheden. Natuurlijk is Alkmaar bekend van de voetbalclub AZ die speelt in het AFAS stadion. Ook beschikt Alkmaar over de half-overdekte 400 meter schaatsbaan De Meent. In het Sportpaleis Alkmaar vind je de overdekte wielerbaan, een van de slechts drie overdekte wielerbanen in Nederland. Direct hiernaast ligt ook de fietscrossbaan/mountainbike van Alkmaar. Uiteraard zijn er in Alkmaar een aantal zwembaden, sporthallen en sportparken te vinden waar een flink aantal verenigingen actief zijn. En, niet te vergeten,vind je hier het Drafcentrum Alkmaar, een accommodatie waar met regelmaat over draf- en rensport evenmenten voor paarden worden georganiseerd.
Musea in Alkmaar
De stad Alkmaar huisvest een aantal interessante musea.

Stedelijk Museum Alkmaar
Soort museum: Stads- en streekmuseum

Het Hollands Kaasmuseum
Soort museum: Geschiedenis van kaas en de Kaasmarkt

Beatlesmuseum
Soort museum: Museum over de popgroep de Beatles

Nationaal Biermuseum De Boom
Soort museum: Geschiedenis van het bier, bierbrouwen en proeflokaal
Bezienswaardigheden in Alkmaar
De stad Alkmaar heeft zo'n 1100 monumenten waarvan er zo'n 400 tot de rijksmonumenten behoren. Daarnaast zijn er ook nog een aantal moderne bezienswaardigheden. Onderstaand vind je een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Alkmaar die het bekijken zeker waard zijn.

De Waag met Carillontoren
Adres:Waagplein 2, Alkmaar

Het oude Stadhuis van Alkmaar
Adres: Langestraat 97, Alkmaar

Patriciƫrshuis Moriaanshoofd
Adres: Langestraat 93, Alkmaar

Accijnstoren
Adres: Bierkade 26, Alkmaar

Pakhuis De Vigilantie
Adres: Verdronkenoord 45, Alkmaar

Grote of Sint-Laurenskerk
Adres: Koorstraat 2, Alkmaar

Overdekte Vismarkt
Adres: Verdronkenoord 114, Alkmaar

AZ Voetbalstadion
Adres: Stadionweg 1, Alkmaar