Home | Contact
www.allesovervrijetijd.nl

Oudewater - BezienswaardighedenOUDEWATER - INFORMATIE EN GEGEVENS
Oudewater is een klein stadje dat net in de provincie Utrecht ligt, tegen de grens met Zuid-Holland in het Groene Hart. De gemeente Oudewater kent zo'n kleine 10.000 inwoners waarvan ongeveer driekwart binnen het stadje Oudewater woont. Tot de gemeente Oudewater behoren ook de kernen Hoenkoop, Snelrewaard en Willeskop. Pas sinds 1970 behoort Oudewater tot de provincie Utrecht. Hiervoor behoorde het tot Zuid-Holland. Oudewater maakt deel uit van de landstreek het Groene Hart.

GESCHIEDENIS VAN OUDEWATER
Op de plek waar nu het stadje Oudewater ligt, werd rond het jaar 1100 een kleine nederzetting gesticht op een plek waar het riviertje de Lange Linschoten met de Hollandsche IJssel samenvloeit. Waar de naam Oudewater precies vandaan komt, is niet duidelijk. Doordat de plek waar Oudewater werd gesticht, lag op de grens tussen het graafschap Holland en Sticht, kreeg het snel de status van grensvesting. Dit leidde ertoe dat de Bisschop van Utrecht in circa 1265 stadsrechten gaf aan Oudewater. Tot 1280 behoorde Oudewater aan het Sticht (Utrecht). Vanaf dat jaar werd Oudewater deel van het Graafschap Holland en later de provincie Zuid-Holland. Na een herindeling en een grensverlegging in 1970 kwam Oudewater weer terug bij de provincie Utrecht.

WELKE BEZIENSWAARDIGHEDEN HEEFT OUDEWATER?
Het oude centrum van Oudewater is goed bewaard gebleven en om die reden tot beschermd stadsgezicht verklaard. De mooie grachtjes, bruggen en oude panden maken een bezoek aan Oudewater meer dan waard. In het stadjes zijn ruim 125 rijksmonumenten en zo'n 95 gemeentelijke monumenten te vinden.

HEKSENWAAG VAN OUDEWATER

Oorspronkelijk is de Waag van Oudewater in 1482 gebouwd om goederen te wegen. Maar in 1545 werd de Waag in Oudewater door Keizer Karel V uitgeroepen tot de enige plek in Europa waar op een eerlijk manier gewogen kon worden of iemand heks was of niet. Van dit privilege is trouwens nauwelijks gebruik gemaakt. Tegenwoordig is de Heksenwaag een museum.
Adres Heksenwaag: Leeuweringerstraat 2, 3421 AC Oudewater

> UITGEBREIDE INFORMATIE EN OPENINGSTIJDEN
STADHUIS VAN OUDEWATER
Het stadhuis van Oudewater is gebouwd in 1588. Tegenwoordige is het niet meer in functie als stadhuis maar wordt wel gebruikt als locatie om te trouwen. Op het dak bevindt zich een koepel met klok. Deze stamt uit 1699 en is gemaakt door Pierre Hemony. Het stadhuis van Oudewater is een rijksmonument.
Adres Stadhuis van Oudewater: Visbrug 1, 3421 AH, Oudewater

STADSTOREN VAN OUDEWATER
De Stadstoren van Oudewater is het oudste, nog bestaande, bouwwerk van de stad. Omstreeks 1300 gebouwd als onderdeel van een vestingwerk. Dat verklaart ook de dikke muren van de toren. Heel bijzonder is het zadeldak op de toren, wat je verder alleen in Friesland ziet. De stadstoren behoort bij de Grote of Sint-Michaƫlskerk waar hij haaks op staat. In de toren bevindt zich een carillon van na de Tweede Wereldoorlog dat een ouder carillon heeft vervangen.
Adres: Noorder Kerkstraat 1, 3421 AX, Oudewater

BEELD VAN SWIEBERTJE
Voor de populaire NCRV TV-serie Swiebertje uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werden veel buitenopnames gemaakt in Oudewater en omgeving. Als herinnering hieraan werd in 2003 dit borstbeeld van Swiebertje geplaatst. De acteur die deze legendarische tv-figuur speelde, Joop Doderer, onthulde het. Het beeld is gemaakt door beeldhouwer Cees Vrisekoop. Het oorspronkelijk beeld was trouwens niet bestand tegen de weersinvloeden en is vervangen door een exemplaar van brons.
Adres: Visbrug, Oudewater

TOUWMUSEUM DE BAANSCHUUR
Oudewater is van oudsher een belangrijke plek in de touwproductie. Touwfabriek G. van der Lee, opgericht in 1545 was tot 2013, toen het werd verkocht, het oudste familiebedrijf van Nederland. In Touwmuseum de Baanschuur kun je kennismaken met touwproductie en de geschiedenis van het maken van touw in Oudewater.
Openingstijden April t/m oktober:
Dinsdag t/m zaterdag: 11:00-17:00
Zondag en feestdagen: 12:00-17:00
November t/m maart: geopend op aanvraag
Adres Touwmuseum De Baanschuur: Reijersteeg 4, 3421 SZ Oudewater
Telefoonnummer: 0348-567832

EVENEMENTEN IN OUDEWATER

HEKSENFESTIJN VAN OUDEWATER - LAATSTE WEEKEINDE VAN JUNI
In het laatste weekeinde van juni, op vrijdag en zaterdag vindt in Oudewater het jaarlijkse Heksenfestijn plaats. Het stadje staat dan in het teken van de heksen en de heksenwaag. Op vrijdag en zaterdag is het dan feest in het oude centrum met muziek en optredens van artiesten, goochelaars en niet te vergeten een groot aantal heksen. Ook maakt een grote braderie deel uit van het Heksenfestijn.

OUDEWATER BEREIKBAARHEID EN OPENBAAR VERVOER
Oudewater ligt aan de provinciale weg N228 tussen Gouda en Montfoort. Per openbaar vervoer is Oudewater bereikbaar met buslijnen vanuit Gouda, Utrecht en Woerden. Oudewater heeft geen station. De bussen stoppen bij een aantal haltes aan de provinciale weg N228 en de J.J. Vierbergenweg.

Trefwoorden: Oudewater | Stad in de provincie Utrecht | Bezienswaardigheden | Bereikbaarheid | Geschiedenis | Informatie | Openbaar Vervoer
HeksenwaagBereikbaarheid van Oudewater

Oudewater ligt aan de provinciale weg N228 tussen Gouda en Montfoort.