Home | Contact
www.allesovervrijetijd.nl

Volleybal Begrippen - Uitleg en InformatieWAT IS DE UITLEG VAN VOLLEYBAL BEGRIPPEN?

Volleybal is nog altijd een van de populairste zaalsporten van Nederland. En in hety afgelopen decennium kun je ook niet meer om het beachvolleybal heen. In het volleybal worden nogal wat begrippen gebruikt waarvan de betekenis voor de niet-volleyballer en zelfs beginnende volleybal speler en speelster niet altijd duidelijk is. Op deze pagina vind je uitleg en informatie over een aantal van de meest gebruikte volleybal begrippen. In hoofdzaak kun je ze trouwens onderverdelen in twee groepen:
- Spelregels in het volleybal
- Speltechnieken van het volleybal

> VOLLEYBAL - INFORMATIE OVERZICHT

VOLLEYBAL SPELREGELS VAN DE NEVOBO

Een gedeelte van de gebruikte teksten zijn citaten uit de officiële spelregels van de NEVOBO (Nederlandse Volleybal Bond). Editie Officiële spelregels volleybal 2015-2016.

- IN (Wanneer is de bal 'IN' bij het volleybal?)

Bij het volleybal is het de bedoeling dat je de bal reglementair binnen het speelveld van de tegenstander op de grond krijgt om een punt te verkrijgen. De lijnen behoren trouwens tot het volleybalveld. Zolang de bal de buitenlijn raakt, al is het maar een millimeter dan is de bal IN...

> UITGEBREIDE INFORMATIE

- UIT (Wanneer is de bal 'UIT' bij het volleybal?)

De bal is uit als deze buiten het volleybalveld, inclusief de lijnen die het speelveld begrenzen, de grond raakt. Ook wordt als 'UIT' gezien als de bal het plafond, muur, de spandraden van het net, de antennes, scheidsrechtersstoel of enig ander object buiten het speelveld of een persoon raakt die niet aan het spel deelneemt...

> UITGEBREIDE INFORMATIE
- DUBBELFOUT
Er zijn verschillende situaties en redenen waarin een scheidsrechter tijdens een wedstrijd 'DUBBELFOUT' kan geven. Dit kan zijn omdat de scheidsrechter de situatie niet goed heeft kunnen beoordelen, de bal uit het zicht is of bijvoorbeeld als een volleyballer tijdens een een rally geblesseerd raakt. Het teken waarmee de volleybalscheidsrechter dubbelfout aangeeft is twee opgestoken duimen naast elkaar.Bron: Officiële spelregels volleybal 2015-2016 (NEVOBO).