Home | Contact
www.allesovervrijetijd.nl

Volleybal Signalen - Uitleg en InformatieWELKE SGINALEN WORDEN ER GEBRUIKT BIJ HET VOLLEYBAL?

De scheidsrechters, spelers en coaches kunnen door gebruik te maken van handsignalen een aantal zaken aangeven of aanvragen tijdens een volleybalwedstrijd. De meeste signalen worden gebruikt door de scheidsrechters om een beslissing aan te geven. Dit zijn trouwens officieel in de spelregels vastgelegds signalen. Spelers en coaches kunnen ook door middel van officiële signalen richting de scheidsrechter dat ze een time-out of een wissel willen aanvragen. Daarnaast gebruiken spelers onderling (meestal verborgen) onderling aan wat ze gaan doen in de aankomende spelsituatie. Deze laatste signalen worden meestal achter de rug gegeven zonder dat de tegenstander dit ziet. Dit zijn geen officieel gereglementeerde signalen.

> VOLLEYBAL - INFORMATIE OVERZICHT

SIGNALEN GEGEVEN DOOR DE VOLLEYBALSCHEIDSRECHTER

De scheidsrechter heeft tijdens een volleybalwedstrijd heel wat verschillende signalen die hij kan gebruiken om een beslissing aan te geven. Onderstaan vind je een overzicht van de meest gebruikte signalen.

> VOLLEYBAL BEGRIPPEN - UITLEG EN INFORMATIE

DE BAL WORDT 'IN' GEGEVEN

Om het begrip IN aan te geven bij het volleybal gebruikt de scheidsrechter één arm. Hij steekt deze arm schuin naar beneden gericht en met geopende handpalm richting het speelveld waar de bal op de grond is gekomen. Het team in de andere speelhelft van het volleybalveld krijgt dan het punt...

> UITGEBREIDE INFORMATIE

DE BAL WORDT 'UIT' GEGEVEN

Om aan te geven dat de bal 'UIT'is bij het volleybal gebruikt de scheidsrechter beide handen. Hij steekt deze gelijktijdig en naast elkaar op tot ongeveer schouderhoogte en met de handpalmen richting het lichaam gedraaid. Met dit signaal maakt de scheidsrechter duidelijk dat de bal buiten het speelveld is geraakt. Daarna geeft hij aan welke ploeg het punt en de opslag krijgt.

> UITGEBREIDE INFORMATIE