Home | Contact
www.allesovervrijetijd.nl

Wieringen - Informatie en GegevensWAAR LIGT HET VOORMALIGE EILAND WIERINGEN?
In de Kop van Noord-Holland vind je het voormalige eiland Wieringen. In het uiterste westen van het voormalige eiland ligt het dorp Westerland en in het Oosten Den Oever waar tegenwoordig de Afsluitdijk begint. Aan de noordkant grenst Wieringen nog steeds aan de Waddenzee en het Amstelmeer in het uiterste zuidwesten. En aan de zuidkant aan de Wieringermeerpolder.

Kaart van het eiland Wieringen (1909)

WIERINGEN - INFORMATIE EN GEGEVENS
Sinds 31 juli 1924 is Wieringen geen eiland meer. Op die dag werden het Amsteldiep het Ulkediep afgesloten door de Amsteldiepdijk en werd het gebied ten zuiden van het eiland ingepolderd en ontstond de Wieringermeerpolder ten zuiden van het eiland Wieringen. Wieringen maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Holland Kroon. Op Wieringen vind je de dorpen, Den Oever, Hippolytushoef, Oosterland, Stroe en Westerland. Daarnaast is er nog een tiiental buurtschappen te vinden. Hippolytushoef is de hoofdplaats met de meeste winkels en voorzieningen. Den Oever is de belangrijkste toeristische plaats door de vissershaven en het begin van de Afsluitdijk.

WIERINGEN - BEZIENSWAARDIGHEDEN
Wil je mee te meer te weten komen over de geschiedenis van het voormalige eiland Wieringen bezoek dan het Wieringer Eilandmuseum. Aan de zuidkant van Wieringen vind je de oude wierdijk (een dijk van hoofdzakelijk zeegras) en de enige die nog bestaat. Bij Westerklief vind je een grote zwerfkei en verder is het tuinwallen landschap, dat je op sommige plekken nog aantreft, bijzonder. Den Oever is bekend om zijn visserhaven. Hier kun je ook de vuurtoren bekijken. Vlakbij zijn ook de Stevinsluizen en het begin van de Afsluitdijk. In Hippolytushoef is een bezoek aan de Hippolytuskerk met de 12e eeuwse toren een bozoek waard.

WIERINGER EILANDMUSEUM JAN LOT
Stroeƫrweg 39.
1777 NE Hippolytushoef.
Telefoonnummer: 0227-511353
Openingstijden
April t/m oktober: dinsdag t/m zondag 13:00-17:00 uur
November t/m maart: zaterdag en zondag 13:00-16:00 uur

Kerk van Hippolytushoef

WIERINGEN - BEREIKBAARHEID PER AUTO EN OPENBAAR VERVOER
Wieringen ligt in het uiterste noordwesten van Noord-Holland. Per auto is het voormalige eiland bereikbaar via de Autosnelweg A7 vanaf de Afsluitdijk en de richting Amsterdam. Over het voormalige eiland loopt de provinciale weg N99 die Den Oever via Hippolytushoef met Den Helder verbindt. Per openbaar vervoer is Wieringen bereikbaar per bus. Den Oever heeft een busstation met een aantal buslijnen, verder zijn bushaltes in Oosterland, Hippolytushoef en Westerland.